Vrcholom sezóny, na ktorý sme sa dlho pripravovali boli Majstrovstvá sveta v talianskom Malga Millegrobbe v polovici februára. Na miesto pretekov sme prišli s niekoľkodňovým predstihom, aby sme mali možnosť dobre si obhliadnuť trate a nenechať tak nič na náhodu. Majstrovstvá sa začali vo štvrtok večer slávnostným otváracím ceremoniálom v areály pretekov, ktorého sme sa samozrejme so slovenskou výpravou zúčastnili.

Prvý deň sme štartovali skoro ráno a tak nás opäť čakala preteková rutina – vstať o 6:00, napojiť a pripraviť psov, pripraviť seba, rozjazdiť a hurá na štart. Patrik s Amorom v kategórii mužov štartovali na trati dlhej 14km a po prejazde cieľom mali na konte priebežné druhé miesto. Lenka s Hookym v kategórii žien štartovali na polovičnej, 7km dlhej trati a vyjazdili si taktiež krásne 2. miesto.

Druhý deň pre nás prebiehal rovnako ako ten prvý, skorý štart, rýchle prebehnutie trate a upevnenie si 2. miest. Najdôležitejšie bolo dobre zregenerovať a pripraviť sa na tretí a najdôležitejší deň pretekov. Všetci štyria sme už boli unavení, pretože trate v Taliansku boli náročné a naozaj ukázali silu nielen psa, ale aj bežkára.

Posledný deň sme sa na štart dostali o čosi neskôr, o 11:00. Mali sme pred sebou náročné kilometre a ťažkú úlohu. Patrik s Amorom mali od začiatku smolu, urobili niekoľko chýb, no vedenie nielen že udržali, ale na záverečnom kilometrovom kopci asi 3 km pred cieľom ho dokonca navýšili a vyjazdili si tak titul vicemajstrov sveta! Lenka s Hookym to tiež nemali ľahké, kvôli otepleniu sa snehové podmienky na trati dosť rýchlo menili, bolo ťažké vybrať ideálny vosk na bežky, a tak sa posledný deň vytrápili. Napriek tomu však vybehali svoj najrýchlejší čas na majstrovstvách a tiež si vyjazdili titul vicemajstrov sveta!

Sezónu sme teda ukončili dvomi 2. miestami z majstrovstiev sveta. Najbližšie sa predstavíme na Jarných off-snow pretekoch v Mošovciach a potom už oficiálne končíme sezónu 2016/17.

Fotogaléria: